Derfor skal du melde dig ind i en a-kasse

0
665
sparetips

Når du er færdig med dine studier, hvad de så end er, så har du nok en formodning og forventning om, at du skal ud og have dig et arbejde. Det skal du naturligvis også, men det er langt fra sikkert, at det venter på dig, lige efter du har afsluttet dine studier. Mens du har studeret har du naturligvis haft en indkomst i form af SU, men når du afleverer din sidste opgave eller har været oppe til din sidste eksamen er dette slut.

Det er ikke sjovt pludselig at stå uden en indkomst, fordi man forventede at ville gå direkte ud til et arbejde. Det er derfor i nærmest ubeskrivelig god ide at melde sig ind i en a-kasse mens man er studerende, så man er sikret dagpenge, når man er færdig med sin uddannelse. Hvis du vil undgå den såkaldte karenstid, kræver det at du har været medlem af a-kassen i et år inden du afslutter din uddannelse.

Alt håb er ikke ude, hvis du ikke er medlem

Hvis du har “glemt det” er der også muligheder. Du skal blot inden for 14 dage efter din uddannelses afslutning have meldt dig ind. Ved at gøre dette kan du modtage dagpenge efter en måned. Men vil du gerne undgå at have en måned uden penge, skal du altså have været meldt ind i et år. Det gode ved at melde sig ind som studerende, er at det er ganske gratis. Hvis du går på en dimittendberettiget uddannelse, som er normeret til mindst 18 måneder,  og  er offentlig anerkendt (SU berettiget), kan du nemlig blive gratis medlem som studerende. Der er altså med andre ord, ikke mange gode grunde til ikke at melde sig ind mens man studerer. Du kan læse mere om reglerne og satserne for a-kasse til studerende her.

Der findes mere end 20 a-kasser i Danmark, så det kan være svært at vide hvilken en man skal vælge. Ligesom fagforeninger er a-kasser også generelt opdelt efter faggrupper og brancher, og der er helt sikkert også en til den uddannelse du er i gang med.

Jo mere relevant a-kassen er for din uddannelse, jo bedre chance er der også for at de kan hjælpe dig, hvis du skal bruge dette til jobsøgning og lignende.