Slip af med din eksamensangst

0
196
Young woman with depression and anxiety having a bad headache

Hele din krop er i alarmberedskab. Dit hjerte hamrer, dine håndflader er svedige, din mave gør knuder og du ryster af kulde. Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående situation, har du oplevet en angstreaktion. Måske kender du din angst rigtigt godt og har flere gange oplevet den reaktion i din krop. Måske er det første gang, du oplever den. Under alle omstændigheder så er det meget ubehageligt at have angst.

Din angst må ikke overtage dit liv

Angst er en naturlig del af det at være menneske. Det er en naturlig reaktion på fare, som hænger sammen med vores primitive fortid, hvor hele vores overlevelse afhang af vores evne til at nedlægge bytte og flygte fra vilde dyr. Alle oplever reaktioner med angst i specifikke situationer, men angst må ikke gå ind og overtage og styre dit liv. Angsten kan tolkes som problematisk, når den bliver gentagende og begrænsende for det liv, du ønsker at leve. Derfor er det vigtigt, at du får professionel hjælp til at håndtere angst.

Angst kan hæmme dig

Som studerende er du ofte udsat for spidsbelastninger i form af eksamensperioder, afleveringer af opgaver eller mundtlige oplæg, hvor du skal præstere. Det tærer på psyken igen og igen at skulle bevise sin kunnen og præstere, især hvis man har høje eller nærmest urealistiske forventninger til sig selv. Her kan angsten vise sit grimme ansigt. For nogle mennesker rammer den først på selve eksamensdagen, mens den for andre lægger sig som en dyne omkring hele perioden. Paradoksalt nok kan angsten hæmme dig i sådan en grad, at du faktisk slet ikke kan koncentrere dig om at skrive en opgave eller præsentere et mundtligt oplæg.

Angst fodres af stress og belastninger

Angst og stress går ofte – men ikke altid – hånd i hånd. Stress er kroppens forsøg på at håndtere særligt belastende begivenheder. Mennesket er fra naturens side i stand til at klare en vis portion stress, men fortsætter belastningen over længere tid, og kræver den flere ressourcer, end vi har til rådighed, så kan det forårsage stresssygdom og angst. Symptomerne på stress og angst er et langt stykke hen ad vejen de samme. Forklaringen er, at ved både stress og angst aktiveres den samme biologiske respons i kroppen: en respons, der ofte kaldes stressresponsen.

Men der er forskel på, hvordan man hjælper en person med stress og en person med angst. Derfor er det vigtigt, at du taler med en læge eller psykolog, som har et godt fagligt fundament og indblik i stress og angst.